Varme i vinterhagen

Utsikt vinterhage i glass med hvit snø

Peis og varme for vinterhagen

Vinterhagen er for mange deres favorittrom i huset. “En utvidelse av stuen” er et kjent begrep innen vinterhager. Men hvordan holdes dette rommet i rett temperatur om vinteren? 

Stort varmetap

Store vinduer, høye tak og uisolerte gulv er ikke ideelt når temperaturen ute er lav. Vinterhagen er ikke det letteste rommet å holde varmt, men med noen lure triks kan du unngå å måtte bruke masse ressurser på å holde vinterhagen varm når du trenger det.

En vinterhage bygges oftest utenpå huset, uten noen kjeller under. Dette gjør at gulvet er utsatt for kulde. De fleste benytter varme i gulvet enten med varmekabler eller vannbåren varme.

Gulvvarme

De fleste som bygger vinterhage legger gulvet litt høyere enn grunnen den bygges på, dette er for å isolere gulvet mer enn om det blir lagt direkte på bakken. De fleste velger å legge varmematter eller varmekabler i gulvet for å unngå kalde gulv. Dette er en god løsning ettersom du kan justere hvor varmt du vil ha det med en enkel bryter.

Gulvvarme er meget essensielt å ha i en vinterhage. Uten varme i gulvet må det benyttes andre oppvarmingskilder som panelovner eller andre elektriske varmeapparat. Har du for øvrig et vannbårent varmesystem i huset allerede, er det lurt å bruke dette til oppvarming av gulvet i vinterhagen også.

Peis og vedfyring

Det er få ting som er mer koselig enn en peis i vinterhagen. Dette er en løsning som er meget populær ettersom peisen gir god varme, god stemning og er en meget effektiv måte å varme opp vinterhagen på når du ønsker å bruke den.

Fordelene med å bruke peis er mange, den største fordelen er at du kan varme opp vinterhagen når du trenger det. For eksempel om du ikke bruker vinterhagen i løpet av ukedagene, men har middagsbesøk i helgen i vinterhagen, er det bare å fyre opp peisen på lørdags morgen slik at vinterhagen blir varm i løpet av noen timer.

Unngå konstant varme

Gjennom å kun varme opp vinterhagen når den er i bruk er en god løsning på å spare masse strøm eller ved. Et godt tips er å senke temperaturen så lavt som mulig når det er kaldest ute. Det er viktig å ikke ta vekk all varme slik at det blir frost inne i vinterhagen, men om du er lur så passer du på at varmeelementene ikke bare sluker strøm når ingen bruker vinterhagen.

Hva er viktig når det kommer til valg av peis?

Om du har landet på at du ønsker en peis i vinterhagen er det et bredt utvalg av peiser du kan velge mellom. Det er for eksempel varmelagrende ovner og peiser, vedovn, kakkelovn og klebersteinsovner å velge mellom.

Åpen peis

Knitring, varme og spraking er noen av nøkkelordene når det kommer til åpen peis. Åpen peis er åpen slik at flammene er meget synlig og gir en ekstra nærhet til flammene. Moderne teknologi har gjort at åpen peis er mye mer brukt nå enn før ettersom det er bedre avdrag for røyken. Dette gjør at åpne peiser er meget lekre og kan fort bli vinterhagens midtpunkt.

Elementpeis 

Elementpeis er en type peis som består av en peisinnsats med ferdigproduserte elementer i lettbetong. Disse peisene pleier å ha opp til tre glass slik at flammene er synlig fra flere vinkler. Dette gjør at elementpeiser ikke tar opp så stor plass som en åpen peis ville. Elementpeiser er ideelle til vinterhager ettersom peisen er begrenset i størrelsen og gir god varme.

Peisinnsats

Peisinnsatser er peiser som settes inn i veggen. Dette gjør at de gir varme gjennom veggen de er montert på. Dette gir deg frihet til å bruke plassen i vinterhagen maksimalt ettersom peisen ikke tar noen gulvplass. Peisinnsats krever som alle andre peiser en pipe til røyken, men ettersom den bygges inn i veggen er det en litt større prosess å få satt opp.

Viktige tips til oppvarming av vinterhagen:

  1. Pass på at vinterhagen ikke fryser. Gjennom å holde temperaturen over minus gjennom vinteren forhindrer du at møbler, elementer eller skjøter blir skadet av frost. Dette gjør du gjennom å holde temperaturen jevnt over minusgrader. Enten gjennom gulvvarme eller panelovner.
  2. Vurder kost til nytte. Om du kun bruker strøm til å varme opp vinterhagen og dette tar lang tid er det lurt å vurdere om det er verdt det for deg. I disse tider er strømprisen ofte meget høy noe som kan gjøre at det blir meget dyrt å kun bruke strøm til å varme opp vinterhagen.
  3. Vurder alternativer om vinteren. Vinterhager er ikke de mest tette og mest isolerte rommene du kan ha. Grunnet ofte store glassflater på vegg og tak er det mye varme som går tapt. Om du skal bruke vinterhagen om vinteren kan du ta i bruk isolasjonsplater eller tepper på glasspaneler for å minske varmetapet.
  4. Velg rett peis for ditt bruk. Det er et hav av ulike peiser å velge mellom, men det er viktig å kjøpe peis som har de egenskapene du trenger. For eksempel så er ikke alltid den dyreste peisen den beste til å varme opp en vinterhage. Om du er avhengig av at peisen varmer opp hele vinterhagen bør du velge en peis som kan akkurat det, ikke bare å være til pynt.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Legg igjen en kommentar